2012. június 16., szombat

Andalúz konyha: Salmorejo

A nyári munkák/elfoglaltságok miatt, igazából nem jut időnk új receptek készítésére, ezért elkezdem az Andalúz főzőkurzusról szóló, képes és receptes beszámolókat.
A főzőkurzuson úgy vehettem részt, hogy az Egy Csipetnyi Andalúzia receptversenyére neveztem a mediterrán tapas tállal. A receptem elnyerte a zsűri tetszését, és így bekerültem abba a szerencsés csapatba aki részt vehetett az Enrique által vezetett főzőkurzuson. Dél-spanyol alapanyagok, mediterrán ízvilág és csupa tűz, lendület. Elsőként az előétel/ leves:


CÉKLA SALMOREJO SERRANO SONKÁVAL ÉS FÜRJTOJÁSSAL

HOZZÁVALÓK 4 FŐRE

A salmorejohoz:
1 kg érett paradicsom
250 g kenyérbél
1 fokhagymagerezd
Sherry borecet
Extra szűz olívaolaj és só
2 főtt cékla

Köret
200 g serrano sonka
200 g kecskesajt
4 főtt fürjtojás
Friss menta






Elkészítése: 
A Salmorejo
Belerakjuk a kenyérbelet egy tálba és hozzáadjuk a fokhagymát, a két kanál sherry borecetet és a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, egy csipet sót, és egyharmad pohárnyi extra szűz olívaolajat. Összeturmixoljuk és átszűrjük.





Céklasalmorejo
A már elkészített salmorejo felét egy tálba öntjük, belerakjuk a már főtt céklát és összeturmixoljuk. Letakarjuk a tetejét folpackkal és mindkét krémet a hűtőbe tesszük.



Köret
A kétféle salmorejot egy-egy leveses tálba merjük. A tradicionális salmorejo tetejére apróra vágott sonkát, míg a cékláséra kecskesajtot morzsolunk. A tetejére pedig egy kis fürjtojás kerül és néhány mentalevél.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Az eredeti receptet az Extenda biztosította.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin