2012. november 6., kedd

Tojáslikőr


Klasszikus angolszász karácsonyi ital, egy kicsit átírva a mai magyar életre. Elsőre tudom, hogy soknak tűnik a nyolc tojássárgája, és azt is tudom nehéz tiszta szeszt vásárolni. A tojás árát nem igazán tudjuk befolyásolni, ha kerül a konyhába egy ismerős háztáji gazdaságából, akkor inkább készítsük el azt likőrnek, ne a tojásrántottába tegyük. Nincs semmi baj a tojásrántottával, szeretjük az omlettet, a tükörtojást, a lágy tojást és a fritattát is (olasz, sütőben sült rántotta).

Az egyik családi anekdota is így szól:
- Mit eszel kisfiam reggelire, mit kérsz?
- Sűtsonkát tiktojással Éccsanyám!

Népszerű tehát a tojás, és szeretjük a tojáslikőrt is, de megmondom őszintén, a gyógyszertári alkohollal készülttel mindig az volt a bajunk, hogy egy kicsit csípett, és nagyon ott volt a tiszta szesz erős íze.  Ez a verzió ugyan egy kicsit lágyabb, hiszen a 90%-os alkohol helyett csak a 35-37% kos vodka és a gyengébb likőr, vagy bor adja az alkoholos háttért.

Összegezve, érdemes szánni rá a tojásból és az alkoholokból, mert a végeredmény egy selymes, finom likőr, ami csinos üvegekbe töltve, akár csodás ajándék is lehet.  

Fontos! Mindenképpen megbízható forrásból származó friss tojásból készítsük el, a kellemetlenségek elkerülése végett. Tudom, hogy csábító az üzletek ajánlatában szereplő, olykor nem is magyar származású tojás, aminek a szavatossága erősen kétséges. Figyeljünk erre mindenképpen.




Hozzávalók:

8 dl tej
8 nagyobb tojás sárgája
40 dkg (barna) cukor
1 vanília rúd, vagy 1 teáskanál kivonat, vagy 1 tasak vaníliás cukor
2 dl édes, testes fehérbor (jégbor, késői szüretelésű bor) vagy borlikőr
2 dl vodka





A vanília rudat kikaparjuk, a magokat és a rudat tegyük bele a tejbe. A cukor felével felforraljuk, majd kis lángon, pár percet főzzük. Közben a maradék cukorral a tojások sárgájával fehéredésig keverjük. A rudat vegyük ki a tejből, és lassan csorgatva, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a cukros tojás sárgájához. Keverjük ki krémesre, majd adjuk hozzá a bort és a vodkát. Ha akarjuk, habozzuk le, mi nem szoktuk, beleolvad az szépen a likőrbe, míg érik. Langyosan töltsük ki üvegekbe, zárjuk le jól, és tegyük sötét, hűvös helyre érni legalább 3 hétre, de közben érdemes néha felrázni. Ha kibírjuk, hogy nem kóstoljuk meg/el az érés közben, akkor szerencsések vagyunk.

Egészségünkre!

Max  

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin